23 Haziran 2020 Salı

Üretilecek şeffaf cerrahi maskeler - Advanced Textiles Kaynak



COVID-19 salgınının bir sonucu olarak, sağlık çalışanları, Sağır ve İşitme Zorluğu olan hastaların tedavisinde yüz maskelerinin kullanılmasının bir sorun olabileceğini belirtmiştir. Şimdi İsviçre disiplinlerarası araştırma enstitülerinden bir araştırmacı ekibi, EssentialTech Center'da EMPA ve EPFL, biyokütle tabanlı bir malzemeden yapılmış tamamen şeffaf bir cerrahi maske geliştirdi ve maskeleri pazarlamak için HMCARE adlı bir girişim oluşturdu. Ekip tarafından tasarlanan ürün, bakım verenler ve hastalar arasındaki teması daha az kişiliksiz hale getirmek için sağlık kullanıcılarının genellikle giydiği standart trim-katlamaların yerini almayı amaçlamaktadır.
Yüzlerinin yarısı gizlendiğinde insanlarla konuşmak zor . Ses boğuk olabilir ve bir hastanın yüz ifadelerinin tamamını okuması zordur. Çocuklar, yaşlılar ve İşitme Zorluğu için maskeler iletişimde daha büyük bir engeldir.
HMCARE CEO'su Thierry Pelet, “Kısmen şeffaf olan maskelerin prototiplerini bulabilirsiniz, ancak kumaşın bir kısmı şeffaf plastikle değiştirilen normal maskelerdir. Ancak plastik gözenekli olmadığından, kullanıcının nefes almasını zorlaştırır ve kolayca sislenir. Empa ve EPFL araştırmacıları, şeffaflık, direnç ve gözenekliliğin doğru kombinasyonunu bulmak için iki yıl harcadılar ve sonunda bu uygulama için özel olarak geliştirilmiş bir polimerden yapılmış bir membran buldular.
Malzemeyi Davide Barana ile geliştiren EMPA araştırmacısı Giuseppino Fortunato, “Gözenek büyüklüğü yaklaşık 100 nanometre olan ince elektrospun membranlar üretebiliriz” diyor. Liflerin mimarisi, havanın geçmesine izin veren ancak virüsleri ve bakterileri tutan son derece küçük boşluklar oluşturur. Yeni maskeler optimal verimlilik (tek kullanımlık cerrahi maskeler gibi) için tek kullanımlık olacağından, araştırmacılar en başından beri geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilir bir malzeme bulmaya odaklandılar.
“Maskelerimiz biyokütle türevinden yüzde 99 üretildi ve Tamamen çevre dostu olana kadar onlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz ”diyor Pelet. Maskeler yakında endüstriyel ölçekte üretilecek ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder