27 Ekim 2020 Salı

Biyo bazlı ürünler ışıldayan tekstiller üretebilir - Advanced Textiles Source



Bir araştırmacı, ışıldayan tekstillerin bir biyolüminesan reaksiyon sistemi kullanılarak oluşturulabileceğini tespit etti. Sweta Iyer, Borås Üniversitesi Tekstil Teknolojisi alanındaki doktora teziyle ilgili olarak, önemli araştırma sorusunun farklı canlı organizmalarda var olan biyolüminesan reaksiyon mekanizmasını ve reaksiyon sisteminin seçimini anlamak olduğunu söyledi. Bu, tekstilde ışıldayan etkilerin kullanılmasını mümkün kılmak için önemliydi.
Iyer'in "Biyobazlı ürünler kullanan ışıldayan tekstiller — Biyo-esinli bir yaklaşım" tezi, doğada insanların yararlanabileceği özelliklere sahip canlı organizmalar bulunmasına dayanmaktadır. birçok yönden. Bu çalışmaya giden yolculuk, Hindistan'daki Mumbai Üniversitesi'nden fiziksel kimya alanında yüksek lisans derecesi ile mezun olduktan sonra, birkaç tekstil şirketinde araştırmacı olarak çalışmaya başladığında başladı. "Bu bana hem tekstil süreçleri hem de işleme endüstrisi hakkında fikir verdi.
... İlgimi çeken soru, yeni işlevler elde etmek için yeni kimyasalların tekstilde nasıl uygulanabileceğiydi" diyor. Tekstil araştırma alanında doldurulması gereken bir boşluk olduğunu fark etti. "Doğadaki biyolüminesans fenomeni ve bunların reaksiyon mekanizmaları, biyoloji ve biyokimyada kapsamlı bir şekilde incelenmiştir, ancak daha önce tekstil ürünlerine uygulanmamıştır.
" Çalışma, enzim immobilizasyonu ve plazma işleme gibi eko-teknoloji yöntemleri kullanılarak gerçekleştirildi. Ve sonuçlar olumluydu. "Geleneksel boyama ve baskı yöntemlerinin kullanımıyla birlikte, mürekkep püskürtmeli ve kromojet baskı gibi kaynakları verimli kullanan yöntemler bile başarıyla kullanıldı," dedi.
"Çalışmam konseptin işe yaradığını kanıtladı." Işıldayan malzemeler, biyotıp, biyosensörler ve güvenlikten mimari ve estetiğe kadar geniş bir yelpazede olası uygulamalara sahiptir. UV koruması ve antibakteriyel özellikler gibi çok işlevli özellikler de elde edildi.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder