19 Ağustos 2022 Cuma

Tekstil üreticileri mono materyal kumaşlara ve selülozik elyaflara yöneliyor



“İlkbahar/Yaz 2023 Avrupa Kumaş Fuarları Anketi, ” Küresel iş bilgi şirketi Textiles Intelligence'den 24 sayfalık bir rapor. Tekstil ve hazır giyim endüstrisi, döngüsel bir ekonomiye doğru ilerlemek için ürünlerinin geri dönüştürülebilirliğini iyileştirmeye yönelik artan baskılarla karşı karşıya ve bu baskılar yeni AB yasalarının getirilmesiyle daha da şiddetleniyor. Özellikle, Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) ile ilgili düzenlemeler, 27 AB üye ülkesinde Aralık 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek ve üreticilerin, tüketici sonrası ürünlerin işlenmesi veya imha edilmesi konusunda önemli sorumluluk almalarını gerektirecek.
Tekstil ürünlerinin geri dönüştürülebilirliği sorunludur çünkü genellikle geleneksel kumaşlar ve tekstil ürünleri karmaşık lifler, boyalar ve apre kimyasalları kullanılarak yapılır. Sonuç olarak, faydalı ömürlerinin sonunda geri dönüştürülmeleri zordur. Mevcut geri dönüşüm tesisleri karmaşık karışımlarla çalışamaz.
Sonuç olarak, giysilerin %73'ü çöplükte biter veya kullanım ömrünün sonunda yakılır. Ve tekstillerin sadece %1'i yeni kumaşlara dönüştürülür. Elyaf karışımları içeren giysilerin geri dönüştürülmesinin zorlukları, giysilerde esnemenin popülaritesinin artmasıyla daha da artmaktadır, çünkü bu, elastan elyaflarının artan bir şekilde dahil edilmesine yol açmıştır.
Genel olarak, yüzdeler küçüktür, ancak başka bir durumda elastan sadece %1'dir. tamamen pamuklu tişört, giysinin bir geri dönüşüm ayırma tesisinde reddedilmesi için yeterlidir. Buna karşılık mono malzeme kumaşlar, tamamen tek tip elyaftan yapıldıkları için kullanım ömürlerinin sonunda kolayca geri dönüştürülebilirler. Ancak mono malzeme kumaşlarda tüketicilerin beklediği konfor, fonksiyon, stil ve performans seviyelerini yakalamak zor olmuştur.
Geleneksel olarak poliamid, bir kumaşta dayanıklılık sağlamak için polyester ile birleştirilirken, poliüretan membranlar su geçirmez özellikler sağlamak için tipik olarak polyester ile birleştirilir. Tek malzemeli kumaşlardaki gelişmeler, performans özelliklerini sağlamak için yalnızca polyestere dayanmıştır. Ancak bu tartışmalıdır, çünkü dünyadaki polyesterin büyük kısmı petrolden türetilmiştir ve bu nedenle çevresel açıdan sürdürülebilir olarak kabul edilemez.
İlkbahar/Yaz 2023 Avrupa kumaş fuarlarında, bazı katılımcılar tek malzemeli kumaşlar geliştirmenin zorluklarının üstesinden geldi ve çevresel sürdürülebilirlik ve yüksek performans seviyeleri sunan gelişmiş tek malzemeli kumaşlardaki yenilikleri sergilediler. Örneğin Sanko Textile, biyolojik olarak parçalanabilen, kompostlanabilen ve kullanım ömürlerinin sonunda kolayca geri dönüştürülebilen %100 organik pamuklu kumaşlardan oluşan bir koleksiyonu sergiledi. Kumaşlar hafif, pürüzsüz ve yumuşaktır ve tekrarlanan yıkama döngülerinden sonra bile korunan mükemmel renk parlaklığına sahiptirler.
Renk parlaklığı, kumaşlarda yüksek büküm yapısına sahip merserize ipliklerin kullanılmasından kaynaklanır. Tekstil ürünlerinin geri dönüştürülebilirliğini optimize etmek için, bazı katılımcılar tek malzemeli kumaşlar geliştirmek yerine selülozik elyaflar kullanılarak yapılan kumaşlar geliştirdiler. Geri dönüşüm teknolojisindeki son gelişmeler, selülozun selülozik lifli tekstil atıklarından kolayca geri kazanılabileceği ve yeni lifler üretmek için hamur üretiminde kullanılabileceği anlamına gelir.
Daha fazla bilgi veya bu raporu satın almak için https://bit.ly/3bpZBWu adresini ziyaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder