25 Ağustos 2020 Salı

Yüz maskelerindeki elektrospun nanolifler için durum - Advanced Textiles Source



Filtrasyon, iki yaşam gereksiniminin saflaştırılmasında ve arındırılmasında önemli bir rol oynar: su ve hava. İlgili sağlık sorunlarına ilişkin farkındalık arttıkça, hava kaynaklı kirlilik ve hastalıklardan korunma talebi de artmıştır. Dr.
Fabrice Karabulut, Revolution Fibers ile Ar-Ge ve Uygulama Bilimcisi, Auckland, N.Z., elektrospun (ES) nanoliflerin yüz maskelerinde aktif bir katman olarak kullanıldıklarında sağlayabilecekleri benzersiz ve geliştirilmiş yetenekler hakkında bir açıklama sunuyor.
Şirket, yaygın eriyik üflemeli (MB) filtrelerle karşılaştırıldığında, ES nanoliflerinin hava partiküllerine, bakterilere ve COVID-19 gibi virüslere karşı daha iyi koruma sağladığını söylüyor. MB filtreleri için filtreleme mekanizmaları büyük ölçüde elektrostatik birikime bağlıdır. Bu, elektrostatik yük kaybolduğunda, filtreleme veriminin düştüğü anlamına gelir.
Bu tür elektrostatik yükler, ortamdaki nem nedeniyle kaybedilebilir. Karabulut, MB N95 maskelerinin nem tutucu doğasının baş ağrısına neden olduğu ve virüsler ve bakteriler için uygun bir ortam yarattığı bildirildi. Çok yönlülüğü ve çok çeşitli polimerleri kullanma yeteneği nedeniyle, ES nanofiber üretim oranları, geleneksel MB işlemininkine yaklaşmaktadır.
Son zamanlarda su bazlı çözümleri içeren yeşil elektrospinlemeye ilgi olmuştur. [6] Yalnızca birkaç akademik grup ve Revolution Fibers, sulu çözelti elektrospinning'i ve yeşil elektrospun nanolifleri imal etmenin diğer yöntemlerini araştırdı. Elektrospinning ile üretilen NF kumaşlar, kısmen, nanoliflerin çaplarının geleneksel MB mikrofiberlerinkinden 10-100 kat daha küçük olması nedeniyle filtrasyonda kullanım için dikkat çekmiştir.
Nanofiberlerde daha yüksek yüzey alanı, büyük ölçüde yüzey etkileşimi nedeniyle daha iyi filtrasyon verimliliği sağlar. hava filtrelemede baskın itici güç. Ek olarak şirket, elektrospinning işleminin, işleme sırasında polimer kimyası, harmanlama ve nanofiller birleştirme yoluyla yüzey işlevselliğini ince ayar yapma fırsatları sunduğunu ve bu da partiküllerin filtrasyon yoluyla yakalanmasının çeşitli yollarına yanıt verdiğini söylüyor. Mevcut pandemi, maskelerin yeniden kullanılabilir olması ihtiyacını artırdı, ancak etkinliğini korudu.
MB ve ES NF filtrelerinin etanol ile temizlendiğinde (püskürtüldüğünde ve daldırıldığında) yeniden kullanılabilirliği üzerine bir çalışma yapıldı. Sonuçlar, MB filtrelerin, etanol temizlemesinden sonra filtrasyon verimliliğindeki büyük düşüş (~ yüzde 64'e) nedeniyle yalnızca tek kullanım için etkili olduğunu gösterdi. Bunun nedeni, temizlendiğinde MB filtresinin elektrostatik yükünün kaybolması ve performansın önemli ölçüde düşmesine yol açmasıdır.
MB filtreleri suya ve neme maruz kaldıklarında statik elektriği kaybeder ve filtreleme etkisini orijinal performansın neredeyse yarısına düşürür. Şirket, filtrasyon verimliliği tutarlı kaldığından (~ yüzde 97-99), ES nanofiber filtrelerin etanol ile temizlendikten sonra defalarca başarıyla yeniden kullanılabileceğini buldu. Kaynak bilgisi: "Eritilerek Şişirilmiş Elyaflar ve Elektrospun Nanofiberlerin Filtrasyon Ortamı olarak Karşılaştırılması", Dr.
Fabrice Karabulut, Revolution Fibers RD & Uygulama Bilimcisi, Auckland, Yeni Zelanda ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder