26 Nisan 2022 Salı

İşbirliği yoluyla ilerleme



Amerika'nın Gelişmiş Fonksiyonel Kumaşları (AFFOA), gelişmiş tekstil sistemleri teknolojilerindeki yeni gelişmelerin ön saflarında yer almaya devam ediyor. AFFOA'nın stratejik büyümeden sorumlu başkan yardımcısı Michelle Farrington, sektör ortaklarıyla birlikte birkaç proje örneği sundu. Kuruluş, giyilebilir ürünler için karbon nanotüp tekstil gelişmeleri de dahil olmak üzere yeni tekstil ürünleri üzerinde çalışıyor; hafif, su geçirmez, FR naylon; ve biyolojik olarak türetilmiş polietilen ve sentezlenmiş örümcek ipeği tekstilleri.
Ayrıca kompozit kür izlemede esnek elektronik ve liflerin geliştirilmesi üzerinde çalıştı; kendi kendini temizleyen tekstiller; ve denizaltı algılama ile çevresel izleme. Teknoloji yenilikleri arasında el rehabilitasyonu için yumuşak robotik; sağır insanlar için müzik sağlayan dokunsal giyilebilir bir cihaz; fotokromik mürekkeplerle renk değişimi; ve 3D dokuma için yeni teknoloji. Farrington, AFFOA'nın gelecekteki projelerinde sürdürülebilir malzemeler ve işleme üzerinde çalışmasını bekliyor.
Hohenstein Enstitüsü kıdemli bilim uzmanı Dr. Jan Beringer, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kullanılmak üzere SmartTex tişörtünün geliştirilmesine katılımını açıkladı. Beringer, çalışmanın "tekstil-insan arayüzüne çok fazla odaklandığını" söyledi.
Projenin amacı, özellikle uzay ortamının kardiyovasküler sistem üzerindeki etkisini değerlendirmek için ISS üzerinde düşük güçlü, hafif, kablosuz deneyler yapabilmek. Erken uçuş seansları, astronotların konveksiyon nedeniyle egzersiz yaparken aşırı ısındığını öğrendi. Ter, Dünya'da olduğu gibi buharlaşıp yok olmaz.
Yine de, “Uzay istasyonunda yaptığımız şeyin burada, dünyada da uygulaması olmalı” dedi. Her iki durumda da kardiyovasküler parametrelerin izlenmesi ve analizi faydalıdır. Uzayda, uzun vadeli görevlerde yaşamsal işaretlerin sürekli izlenmesi, uzay aracı dışındaki faaliyetler gibi kritik durumlar sırasında yaşamsal belirtilerin izlenmesi özellikle önemlidir.
Mars gibi uzun vadeli görevler gelecekteki zorlukları oluşturur. Bu durumlarda, Dünya'dan yeniden tedarik misyonları olasılığı yoktur. Uzay istasyonunda bir hafta iç çamaşırı ve yaklaşık iki hafta tişört giyeceklerini söylüyor.
"Uzay İstasyonundaki hayat bu." Daha uzun görevlerde, astronotların günlük çalışma ve egzersiz için özel IVA giysilerine ihtiyacı olacak. Ama su, yaşam desteği kullanımıyla sınırlıyken, herhangi bir şey nasıl aklanabilir? Beringer, "Kimsenin kumaşı Uzay boşluğuna maruz bırakmayı denemediğine şaşırdım," diyor.
"Belki hepsi buharlaşır ve kumaş temiz olarak geri gelir. Bilmiyorum." Bu ve diğer sorular yanıtlanmayı bekliyor.
Gömlek, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), DSI Havacılık ve Uzay, Bielefeld Üniversitesi ve Hamburg Teknoloji Üniversitesi arasında ortak bir çaba olan Wireless Compose-2 projesinin bir parçası. . Mississippi Eyalet Üniversitesi'nden (MSU) bir grup eğitimci ve araştırmacı, MSU'da giyilebilir teknoloji geliştirme konusundaki deneyimlerini tartıştı. Çalışmaları, iş birliği yapmanın verimli bir yolunu öğrenmenin yanı sıra giyilebilir teknoloji geliştirmenin tuzaklarında gezinmek için bir egzersizdi.
Doç. Profesör Dr. Harish Chander, "Sporcu mühendisliği, giyilebilir bir cihaz yapmamanın 10.000 yolunu öğrendi.
Tartışılan proje, takılıp düşme tehlikesini azaltmak için bir algılayıcı çorap oluşturmayı içeriyordu. Doçent Dr. Harish Chander, çorapın "kullanıcının çok kapsamlı hareketini" yakalayabildiğini söyledi.
Chander'ın uzmanlık alanı başlangıçta fizik tedaviydi. Özellikle ayağı korumak için ayakkabılar üzerinde çalışmaya başladı, ancak daha sonra duruş kontrolü için algılama teknolojisini kullanarak düşme korumasına dönüştü. Doçent Charles Freeman, çalışmanın işbirlikçi yönlerini vurguladı.
Freeman, "Gerçekten birbirimizin dilini konuşmayı öğrenmek zorundaydık," dedi. "Biyomekaniği öğrenmem gerekiyordu ve o [Chander] fiber malzemeleri öğrenmeliydi." Chander, sürecin bir parçası olarak kullanıcıdan nesnel geri bildirim almak olduğunu söyledi, çünkü "eğer giymeyeceklerse teknolojinin önemi yok", bu yüzden onu gerçekten giyilebilir hale getirmek için işbirliği yapmak önemliydi, dedi Chander.
“Giyilebilir ve insan performansı teknolojisi doğrulaması” da tartışıldı. Araştırma mühendisi David Sucier'e göre, "Doğrulama durumunun bir şekilde standartlaştırılmamış olduğunu söyleyebilirim." Freeman, "Politik olarak benden çok daha doğru.
Akıllı kumaş malzemeleri söz konusu olduğunda, burası mutlak vahşi vahşi batı. … Bazı insanlar, 'Eh, kendimize karşı test yapıyoruz' diyecektir, ancak doğrulama kritiktir ve akademinin standartlara göre bu testi sağlaması önemlidir.” MSU ekibi, diğer tekstil ürünlerini test ettikleri şekilde akıllı kumaşları test etmek için yöntemler üzerinde çalışıyor, "bu yüzden elmaları elmalarla karşılaştırıyoruz" diyor Freeman.
Geliştirdikleri çorap teknolojisinin yaralanmayı önlemediğini kaydettiler. Daha ziyade, bir sorunu ortaya çıkarabilecek verileri görerek ve onu düzeltecek bilgilere sahip olarak yaralanmayı hafifletmedir. Freeman tekstilleri biliyor ama "elektronik hakkında hiçbir şey bilmiyor" diyor.
"Altta yatan şey, işbirliği içinde çalışmamız gerektiğidir." Chander, birçok lisans öğrencisi de dahil olmak üzere işbirlikçi ekibi olmadan yaptığı şeyin imkansız olacağını kabul ediyor. Panelin moderatörlüğünü yüksek lisans araştırma görevlisi Erin Parker yaptı.
Janet Preus, Advanced Textiles Source'un kıdemli editörüdür. Kendisine jlpreus@ifai.com adresinden ulaşılabilir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder