28 Nisan 2022 Perşembe

NASA, merkezkaç kuvveti uydu fırlatıcısını test edecek



NASA, bir roket yerine elektrikli bir santrifüj ile hipersonik hızlarda uzaya bir uydu fırlatmak için tasarlanan SpinLaunch'ın teknolojisini test etmeyi kabul etti. Şirket, fiberin daha yaygın endüstriyel kullanıma geçmesi nedeniyle teknolojinin yakın zamana kadar mümkün olmamasının ana nedenlerinden birinin modern karbon fiber olduğunu söylüyor. Merkezi Long Beach, Kaliforniya'da bulunan SpinLaunch'ın arkasındaki fikir—dünyadan bir disk gibi bir uydu fırlatmak— tuhaf görünebilir, ancak ilk testlerde daha sürdürülebilir ve hatta daha uygun maliyetli bir alternatif olarak umut vaat etti. roketle fırlatılan uydulara. SpinLaunch sistemi uyduyu havaya fırlatacak ve ikinci aşama roket yörüngeye son vuruşu sağlayacak. Bu yöntemle fırlatılan uyduların, fırlatmanın gücünü kaldırabilmesi için son derece dayanıklı olması gerekecek.
Şirket, sistemi 440 pound ağırlığa kadar daha küçük araçlar için uygun görüyor. Şirket, birinci aşama roket olmadan, geleneksel roket fırlatmalarında tipik olan yakıt ve yapıların yaklaşık yüzde 70'inin, yakıtın sadece dörtte biri ve fiyatın onda biri kullanılarak ortadan kaldırılacağına inanıyor. NASA, bu kinetik fırlatma sistemi için bir NASA yükü geliştirmeyi ve entegre etmeyi kabul etti.
Bu yıl içinde New Mexico'daki Spaceport America'da bir test uçuşu planlanıyor. Bu testten öğrenilen tüm tescilli olmayan bilgiler yayınlanacaktır. Şirket 2014 yılında kuruldu.
Ekim 2021'de New Mexico test sahasında başarılı bir dikey fırlatma gerçekleştirdi. 2025 için bir yörünge fırlatma planlıyor..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder