12 Temmuz 2022 Salı

Akıllı bir "onesi", bebeklerin hareketleri hakkında bilgi sağlar



Yeni bir yenilik, bebeklerin doğal ortamlarında spontane hareketlerini nicel olarak değerlendirmeyi mümkün kılıyor. Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bebeklerin beş aylıktan itibaren spontane ve istemli hareketlerini doğru bir şekilde ölçen akıllı bir tulum veya "onesi" geliştirdiler. Spontan ve istemli hareketlerin değerlendirilmesi, bebeklerin nörolojik muayenesinin bir parçasıdır, ancak tipik olarak, doktorun veya fizyoterapistin muayenehanesinde niteliksel olarak değerlendirilir.
Bununla birlikte, bir bebeğin bu ortamdaki davranışı, evde görülenle tam olarak eşleşmeyebilir. "Akıllı tulum, bize bebeklerin laboratuvar dışındaki spontan ve istemli hareketlerini ölçme fırsatı veriyor. Çocuk, günün geri kalanında takım elbiseyle birlikte eve geri gönderilebilir.
Ertesi gün, sonuçların işleneceği hastaneye iade edilecek," diyor klinik nörofizyoloji profesörü Sampsa Vanhatalo. Helsinki Üniversitesi. Vanhatalo, yeni analiz yönteminin bebek hareketliliğini bir video kaydını izlemek kadar güvenilir bir şekilde ölçtüğünü ve bebeğin gerçek hareketlerini saniyenin bildiği fiziksel konumlarla sağladığını söylüyor. Bu hesaplama önlemleri daha sonra verilere uygulanacaktır.
"Bu ileriye dönük devrim niteliğinde bir adımdır. Ölçümler, tıbbi akıllı giysilerin şimdiye kadar yapamadığı bir şey olan beş aylıktan itibaren hareketlilikteki kesin değişimi tespit etmek için bir araç sağlıyor” diyor Vanhatalo. Akıllı tulumun topladığı veriler, bebeklerin nörolojik gelişimindeki anormalliklerin erken dönemde saptanması erken destek sağladığı için değerlidir.
7 aylık bebeklere uygulanan akıllı tulum ve ilgili analiz yöntemiyle ilgili çalışma, Scientific Reports'ta yayınlandı. Gelecekte, teknoloji daha büyük çocukları incelemek için de kullanılabilir. Kaynak: Helsinki Üniversitesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder