12 Temmuz 2022 Salı

Yeni yangın barınakları itfaiyecileri daha iyi koruyabilir



North Carolina Eyalet Üniversitesi (NC State) araştırmacıları, orman yangınlarında mahsur kalan itfaiyecileri korumak için barınaklara yönelik dört yeni tasarımın, mevcut endüstri standardına kıyasla barınak içindeki hayatta kalma süresini artırabileceğini buldu. Bir orman yangınının mahsur kalan bir grup itfaiyeciyi veya ekipmanı süpürdüğü orman yangını yakma laboratuvar simülasyonlarında, barınakların içindeki sıcaklıklar daha uzun süre hayatta kalma sınırları içinde kaldı ve barınakların açılması daha uzun sürdü. Araştırmacılar, Kuzey Amerika'da yürütülen saha testlerinin yanı sıra laboratuvardan elde ettikleri bulguların yeni ve daha iyi sığınakların geliştirilmesini teşvik edebileceğini umuyorlar.
Ayrıca, bulguların sığınak tasarımı ve testi için yeni standartlar sağlayacağını umuyorlar. “Vahşi arazi itfaiyecileri için bir sığınak kurmak, yapmak istedikleri son şeydir; son çare, son savunma hattı," diyor çalışmanın ortak yazarı Roger Barker, NC State'de Burlington Seçkin Tekstil Teknolojisi Profesörü ve Tekstil Koruma ve Rahatlık Merkezi'nin (TPACC) direktörü. "'Yangına dayanıklı' diye bir şey olmasa da, yapmaya çalıştığımız şey daha fazla zaman satın almak.
Sığınaklarımızın başarısızlığa kadar geçen süreyi artırabileceğini gösterebildik – bu süre hayatta kalmak için kritik olabilir ” Endüstri standardı sığınakla ilgili bir sorun, alüminyum dış katmanın doğrudan alevle temas halinde eriyecek olmasıdır. Çalışmanın başyazarı Joseph, "Yangın yangınları sırasında gözlemlediğimiz barınakların arıza mekanizmaları ışığında, yapıya bir iç ısı engelleme bariyeri ve ek ısı yalıtımı ekleyerek daha iyi koruma sağlayan daha iyi barınaklar geliştirebileceğimizi düşündük" dedi. Roise, NC State'de ormancılık ve çevre kaynakları profesörü.
"Daha iyi bir barınak yapabileceğimizi biliyoruz." Bu hedefi akılda tutarak, araştırmacılar iki önde gelen prototip ve 5 pounddan daha hafif iki daha hafif versiyon tasarladılar. Yalıtım malzemeleri eklediler ve parçalanmalarını önlemek için farklı dikiş tasarımları denediler.
TPACC laboratuvarında araştırmacılar, tasarımları endüstri standardına göre PyroDome Türbülanslı Alevli Yangın Sığınağı Test Sistemi adı verilen bir test odasında test etti. Tüm prototipler, hayatta kalma sınırına 40 saniyeden daha kısa sürede ulaşan standarda kıyasla gelişmiş hayatta kalma metriklerine sahipti. Araştırmacılar ayrıca Kanada, Kaliforniya, Kuzey Karolina ve Güney Dakota'da kontrollü yanıklarda çeşitli koşullarda barınakların performansını test etti.
Ancak, saha testlerinin rüzgar nedeniyle istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar çıkarmak için yeterince güvenilir olmadığını buldular. yakıt ve yangın koşulları. Barker'a göre, yeni bulgular üreticilere ve bu sığınakları geliştiren insanlara hem nasıl test edilecekleri hem de minimum performans gereksinimleri açısından yeni bir hedef verebilir. "Wildland yangın sığınaklarının prototiplerinin sahada ve tam ölçekli laboratuvar testleri" adlı çalışma, International Journal of Wildland Fire'da çevrimiçi olarak yayınlandı.
Barker ve Roise'a ek olarak, diğer yazarlar arasında eski bir araştırma görevlisi olan John Williams da yer alıyor. NC State'deki ormancılık ve çevre kaynakları ve TPACC'de araştırma görevlisi olan John Morton-Aslanis. Çalışma, DHS FEMA İtfaiyecilere Yardım Hibe Programı tarafından finanse edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder