28 Nisan 2020 Salı

Çok fonksiyonlu ışıldayan film, kızılötesine yakın ışığı görsel hale getirebilir - Advanced Textiles Source



Görünmez olan kızılötesi radyasyon, koronavirüs tespiti (termal görüntüleme kameraları ve biyosensörler yoluyla) dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılır. Koreli bir araştırma ekibi, www.phys ile ilgili bir raporda, kızılötesi radyasyonu görselleştiren ve uygulama aralığını genişleten bir teknoloji geliştirdi. Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KIST), Dr. Kwon Seok-joon'un Nanofotonik Araştırma Merkezi'ndeki araştırma ekibinin, yakın kızılötesi ışığı dönüştüren dalga boyu dönüşümü ile yakın kızılötesi ışığı görselleştirebilen çok işlevli bir ışıldayan film geliştirdiğini duyurdu. Araştırma, KIST ekibi ve Kyung Hee Üniversitesi'nde uygulamalı kimya profesörü Ko Doo-hyun tarafından ortaklaşa yürütülmüştür. Görünmez kızılötesi veya ultraviyole ışığın görünür ışığa dönüştürülmesi, ışığın içerdiği verileri sezgisel olarak görmemizi ve böylece ekranlar veya görüntüleme cihazları için kızılötesi veya ultraviyole ışığın kullanılmasını sağlar. Son zamanlarda yüksek çözünürlüklü TV'ler için kullanılan kuantum noktaları, ultraviyole ışığı ekranlardaki görünür ışığa dönüştüren bir tür dalga boyu dönüştürme teknolojisi olarak görülebilir.
Ultraviyole ışık enerji açısından yüksektir, bu da görünür ışığa dönüşümünü nispeten kolaylaştırır ve yüksek dönüşüm verimliliği sağlar. Buna karşılık, kızılötesine yakın ışığın enerjisi düşüktür ve en az iki kızılötesine yakın foton absorbe edilir ve daha yüksek enerjili bir fotona dönüştürülür. Kızılötesine yakın ışığı görünür ışığa dönüştürmenin dönüşüm verimliliği son derece düşüktür ve kuantum noktalarını görünür ışığa dönüştürme verimliliğinin yaklaşık 1 / 100'ü ila 1 / 1000'i kadardır. - görünür alanlara dönüşüm, sensörler, ekranlar ve görüntüleme cihazları şeklinde çeşitli alanlarda daha geniş uygulamalar için daha gerçekçi. KIST'teki araştırma ekibi, yukarı dönüşüm nanopartikülleri ve metal yapılarla süslenmiş bir dizi kare oksitlenmiş silikon (silika) mikro boncuk yaptı. Bu yapılandırma hem kızılötesine yakın ışığın emilimini hem de görünür ışığın lüminesansını maksimuma çıkarır, böylece kızılötesine yakın görünebilen ışık dönüşümünün verimliliğini yaklaşık 1.000 kat artırır. Araştırma ekibi tarafından geliştirilen silika mikro boncukların kafes konfigürasyonu kolayca şeffaf bir filme aktarılabilir. Bu tür bir filmin dalga boyu dönüşümünden sonra korunan ışık yoğunluğu ile esnek, katlanabilir ve hatta yıkanabilir olduğu bulunmuştur. “Mevcut kızılötesi sensörler yalnızca bir tür veri toplayabilir, ancak bu teknoloji aynı anda çeşitli veri türlerini toplamak ve görselleştirmek için kullanılabilir,” diyor araştırmaya liderlik eden KIST'ten Dr.
Kwon Seok-joon. “Bu teknoloji, katlanabilirlik, yıkanabilirlik ve diğer filmlere aktarılabilirlik gibi işlemede çeşitli avantajlara sahip olduğundan, uygulaması çeşitli alanlara genişletilebilir ve katlanabilir cihazlar, giyilebilir sensörler ve esnek dalga boyu dönüşüm görüntüleme cihazları için kullanılabilir.” Dergi bilgisi: İleri Fonksiyonel Malzemeler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder