14 Mayıs 2020 Perşembe

Yeni bio iplik, çığır açan olasılıklar gösteriyor - Advanced Textiles Source



Bordeaux / INSERM Üniversitesi'nde çalışan araştırmacılar, hücre montajlı hücre dışı matris veya CAM tabakalarından insan hücrelerinin ipliklerini oluşturdular. Www.materialstoday.
com'da bildirilen bulgular önemli bir başarıdır çünkü CAM doku mühendisliği dahil klinik uygulamalar için seri üretilebilir. Bununla birlikte, işlem karmaşıktır ve farklı şekiller oluşturmak için tabakaların kullanışlılığı sınırlıdır. Araştırmayı yöneten Bordeaux / INSERM Üniversitesi'nden Nicolas L'Heureux, “CAM tabakasını doğrudan kullanılabilen veya hafif farklı mekanik özelliklere sahip 'dişlere' bükülebilen 'şeritler' halinde keserek iplik üretiyoruz” diyor.
2-10 mm genişliğinde ve 3 m uzunluğa kadar olan iplikler, yara onarımı için basit sütürler oldukları için kullanılabilir veya neredeyse her şekle dokunabilir, örülebilir veya örülebilir. Farklı mekanik özelliklere ihtiyaç duyulması halinde daha kalın ve daha güçlü iplikler oluşturmak için çoklu iplikler birlikte bükülebilir. Araştırmacılar, iplik basitçe kurutulabilir, dondurularak saklanabilir ve gerektiğinde rehidre edilebilir. L’Heureux, “Tekstil montajı otomatikleştirilebildiğinden, doku üretimi sonuçta tabaka tabanlı bir yaklaşımdan çok daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz olacak” diyor. “Yaklaşım çok yönlü olduğu için birçok uygulamaya hitap edebilir.” Örneğin, şu anda yaraları dikmek için veya kan damarı onarımı için vasküler greftler olarak kullanılan tıbbi tekstiller tipik olarak GORE-TEX® gibi kalıcı polimerlerden veya poliglikolik asit veya kollajen gibi biyolojik olarak bozunabilir malzemelerden yapılır.
Sentetik malzemeler tanınma eğilimindedir. vücudun bağışıklık sistemi tarafından, enflamatuar bir tepki ortaya çıkarırken, biyolojik olarak parçalanabilir malzemeler daha zorlu uygulamalar için gücü çok hızlı bir şekilde kaybedebilir. Doku mühendisliği, hücrelerin nüfusu veya yeniden büyümesi için iskeleler olarak sentetik biyomalzemelere bağımlıdır, ancak tamamen biyolojik bir alternatif oldukça arzu edilir olacaktır. L’Heureux “On yıllardır laboratuarda insan hücresi yetiştirebiliyoruz,” diyor. “Ekibim uzun zamandır normal insan hücrelerini gerçek dokular üretmek için çalışıyor. Doğru koşullarda, hücreler tarafından ince ama güçlü bir insan kollajeni (ve diğer önemli proteinler) tabakası birleştirilir. ” Örnek olarak, araştırmacılar dokuma “insan tekstilinden” klinik gereklilikleri aşan özelliklere sahip vasküler bir greft ürettiler.
Sentetik materyalin aksine, bu tamamen “biyo” materyaller bağışıklık tepkisi oluşturmadan vücut tarafından kolayca kabul edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder