10 Mart 2021 Çarşamba

İşbirliği biyo-temelli giysi sağlar - Advanced Textiles Source



Tasarımcı Phillip Lim, New York merkezli endüstriyel tasarımcı Charlotte McCurdy ile biyolojik olarak parçalanabilen bir taban katmanından yapılmış ve yosunlarda yetişen biyoplastik payetlerle kaplanmış bir elbise yaratmak için ortaklık kurdu. Dezeen.com, işbirliğinin, yüksek profilli tasarımcıları sürdürülebilirlik yenilikçileriyle eşleştiren Slow Factory Foundation tarafından düzenlenen bir kuluçka makinesi olan One X One projesinin bir parçası olduğunu bildirdi. McCurdy, Dezeen'e "Modada sürdürülebilirlik sadece organik, doğal veya geri dönüştürülmüş tekstillerle ilgili değil" dedi. "Emisyonlarımızı sıfıra indireceksek, şu anda fosil yakıtlardan yapılan tekstillerin yüzde 60'ını nasıl değiştireceğimizi düşünmemiz gerekiyor." Buradaki zorluk, bu deneysel, dokunmamış malzemeyi Lim’in moda markası 3.
1 Phillip Lim için lüks bir giysiye dönüştürmenin bir yolunu bulmaktı. Biyoplastik, ipliklerden ziyade tabakalar şeklinde geldiğinden ikili, ortak bir plastik ürünü değiştirirken aynı anda en iyi uygulama olarak payetlere karar verdi. McCurdy, "Bir tasarımcıysanız ve ürün teklifinizin geri kalanı, derinlemesine, dikkatlice düşünülmüş yenilenebilir pamuklar ve sürdürülebilir malzemelerden kaynaklanmayı içeriyorsa, polyester için ulaştığınız payetlerle bir şeyler yapmaya başladığınız anda," diye açıkladı. (Polyester, petrol esaslı bir tekstildir.) McCurdy’in biyoplastik tabakaları, yosunları ısıya maruz bırakarak, iyileştirmek ve katılaşmak için ısmarlama bir kalıba dökülmeden önce birbirine bağlanmaya teşvik edilerek oluşturulur. Geleneksel pulların karakteristik parlaklığını ve sertliğini eşleştirmek için, McCurdy malzemeyi camdan yapılmış daha derin bir kalıba dökerek yansıtıcı yüzeyini nihai ürüne aktarır.
"Modern boyalarımızın ve pigmentlerimizin çoğunluğu petrokimya kökenli," dedi. "Ama Sanayi Devrimi'nden önce fosil yakıtı yerden çıkarmayan muazzam, zengin bir renk sözlüğümüz vardı, bu yüzden mineral pigmentler içeren yağlı boyalar üretmek için geleneksel yaklaşımlara baktım." Payetler 3.
1 Phillip Lim stüdyosuna gönderildi, burada ekip onları deniz yosunu ve bambudan elde edilen bir selüloz elyaf temel ağına bağladı. McCurdy, yarattıklarını sıfır emisyonlu bir geleceğin neye benzeyebileceğine dair bir vizyon sunan bir "konsept elbise" olarak görüyor. Daha önce, tamamen denizdeki makro alglerden yapılmış bir biyoplastik yosun filmi geliştirdi ve bu film, karbonu tüm ömrü boyunca atmosferden ayırıp tutarak, ortaya çıkan malzemeyi karbon negatif hale getirdi.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder