5 Ekim 2021 Salı

Yeni kumaş bir tarafta ısınır ve diğer tarafta soğur – Advanced Textiles Source



Yeni kumaş bir tarafta ısınır ve diğer tarafta soğur Sıradan bir pamuklu tişörtün karşısında, yeni bir deneysel tekstilden oluşan bir kare, nasıl ısıya veya soğuğa dönüştürülebileceğini gösteriyor. Fotoğraf: Zhejiang Üniversitesi/ Westlake Üniversitesi Çin'in Zhejiang Üniversitesi ve Westlake Üniversitesi'nden bilim adamları, kullanıcıyı hem ısıtabilen hem de soğutabilen, deneysel, tersinir bir kumaştan bir ceket yarattı. Çok katmanlı "Janus tekstili", genleşmiş politetrafloroetilen (ePTFE) polimer liflerinden oluşan bir tabandan oluşur.
Malzemeden yapılmış bir giysi, ısınan taraf dışa bakacak şekilde giyildiğinde, o taraftaki çinko ve bakır nanoparçacıklar güneş enerjisini emer. ve kaçan vücut ısısı miktarını azaltın. Kullanıcı giysiyi ters çevirdiğinde, soğutma tarafındaki gözenekli bir polimetil metakrilat (PMMA) polimer kaplaması güneş ışığını yansıtır ve vücut ısısını dağıtmaya yardımcı olur. Doğal güneş ışığı altında yapılan testlerde, ısıtma tarafı alttaki simüle edilmiş cildin sıcaklığını siyah pamuğa göre toplam 14 derece Farhenheit daha fazla artırdı.
Kumaş ters çevrildiğinde, soğutma tarafı cilt sıcaklığını 11 derece daha düşürdü. beyaz pamuğa göre. Geceleri test edildiğinde soğutma tarafının hiçbir etkisi olmadı, ancak ısınma tarafının siyah pamuktan 5 derece daha sıcak olduğu kanıtlandı. Bilim adamlarına göre, tekstilin üretimi kolay ve ucuzdur ve pamuğa benzer bir nefes alabilirlik sunar.
Zhejiang Üniversitesi'nden Qiang Li ve Westlake Üniversitesi'nden Min Qiu tarafından yürütülen çalışmayla ilgili bir makale, Nano Letters dergisinde yayınlandı. Kaynaklar: Amerikan Kimya Derneği ve newatlas.com.
Daha fazla haber: Kronik yara örtüsü insan proteininden yapılır Sürdürülebilir atletik giysiler için iplik biyolojik olarak bozunur Bilim adamları 3D baskı şekil değiştiren “chainmail” kumaşı Sivrisinek ısırıklarına karşı etkili olduğu kanıtlanmış yeni giysiler Akıllı eldiven işaret dilini tercüme ediyor Askerler için vücut ısısı kamuflajı umut vaat ediyor × Kapat Lütfen giriş yapın veya kaydolun Devam etmek için lütfen giriş yapın veya bir kullanıcı hesabıyla kaydolun. Kuruluşlar için lütfen kuruluşunuzdaki kişisel kimlik bilgilerinizi kullanın. Yeni eklenen kuruluşlar için bu, birincil ilgili kişi olacaktır.
E Parola Şifremi Unuttum Yeni bir hesap oluştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder