29 Mart 2022 Salı

Akıllı tekstiller için yeni ivme



Footfalls ve Heartbeats tarafından geliştirilen KiTT, eklem hareketlerini gerçek zamanlı olarak izleyerek sporculara ve fizyoterapistlere faydalı veriler sağlar. Fotoğraf: Footfalls & Heartbeats (UK) Ltd. Akıllı tekstiller için küresel pazarın 2024 yılına kadar 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu, Grand View Research tarafından hazırlanan 2021 akıllı kumaş endüstrisi raporuna dayanan olumlu bir görünüm.
Ancak, Avrupa'da bu alanda faaliyet gösteren büyük ve küçük şirketler engellerle karşı karşıya. ürünlerinin geliştirilmesinde ve ölçeklendirilmesinde. Akıllı tekstiller için iki kuluçka ve hızlandırıcı programı olan SmartX ve SmartEE'ler, Avrupa Komisyonu'nun Horizon 2020 fonunun bir parçası olarak üç yıllık misyonları boyunca bu konuya odaklanıyor. Programlar, akıllı tekstillerdeki fırsatların kilidini açmanın anahtarının işbirliği olduğuna inanıyor.
Bu platformlar tarafından seçilen gelecek vaat eden projeler, bir araştırma merkezleri ağına, tekstil ve elektronik danışmanlarına ve potansiyel iş ortaklarına ve yatırımcılara erişebiliyor. SmartX koordinatörü ve Tekstil ve Giyim Geleceği için Avrupa Teknoloji Platformu (ETP) genel sekreteri Lutz Walter, “Bağımsız araştırma firmaları akıllı tekstil pazarının geleneksel tekstil ve hazır giyim endüstrisinden 80 kat daha hızlı büyüyeceğine inanıyor” diyor. "Ancak bu sektörün karşılaştığı en büyük zorluk ve birçok prototipin pazara ulaşmamasının nedeni, güçlü bir değer zincirinin olmamasıdır.
" Tedarik zincirindeki boşlukları doldurmak, SmartX'in "boşlukları dolduracak" bilgi birikimine sahip KOBİ'leri destekleyerek ele almaya çalıştığı şeydir. Bu sayede Avrupa'nın akıllı tekstillerde dünya lideri olmasını hedefliyor. SmartX, bu yeni değer zincirlerinin geliştirilmesinin 5,5 milyar Euro'luk bir pazar fırsatı sunabileceğini tahmin ediyor.
2026'da, akıllı tekstil tabanlı çözümlere yönelik potansiyel pazar talebini karşılamak için uygun bir endüstriyel ekosistem geliştirilirse. İki program benzer bir misyon ve vizyonu paylaşıyor. “SmartX, gerçek bir üretim tedarik zincirine dayanan, gerçek bir ortamda test edilmiş, sağlam bir iş modeline sahip ve ideal olarak tekstil tabanlı akıllı tekstil projelerini finanse ediyor.
Bunların tümü, Avrupa'da uygulanabilir bir tedarik zinciri" diyor Walter. SmartX'e 2,4 milyon €'luk bir bütçe verildi ve bu bütçe 40 akıllı tekstil projesine dağıtıldı.
Her biri, koçluk seanslarına erişim dahil olmak üzere 60.000 €'ya kadar aldı. SmartEE'lerin esnek ve giyilebilir elektronikler geliştiren şirketleri desteklemek için 8 milyon Euro'luk bir bütçesi vardı. İkinci üç yıllık görevi sona erdiğinde, programı sürdürmek için Belçika'da Avrupa Esnek ve Giyilebilir Elektronik Birliği olan yeni bir yapı kurdu.
Her iki program da yeni başlayanlara teknik destek sağlamak için geniş bir araştırma merkezi yelpazesini görevlendirdi. Bunların arasında Belçika'daki Centexbel; Portekiz'de Citeve; Bilim Parkı, Borås Üniversitesi, İsveç; ve Almanya'daki Deutsche Institute für Textil..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder