1 Mart 2022 Salı

E-tekstil, büyük dokunmatik ekran uygulamalarını mümkün kılar



Akıllı tekstiller son birkaç yılda daha sofistike hale geldi, ancak boyut ve kapsam açısından biraz sınırlı kaldı. Şimdi Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, LED'ler, sensörler ve enerji depolama ile dolu 46 inçlik bir tekstil ekranı bir araya getirdi. Bir ölçüde önemli olan ek bir yetenek de, tekstilin mevcut endüstriyel üretim süreçleri kullanılarak üretilebilmesidir.
Tekstilin çok işlevli olması da onu benzersiz kılmaktadır. Tekstil, ışık, dokunma ve sıcaklık sensörleri, bir radyo frekansı anteni, bir biyosensör modülü ve yine fiber tabanlı olan çeşitli giriş cihazlarıyla etkinleştirilebilen bir enerji depolama sistemi içerir. Ortaya çıkan akıllı tekstil, bu cihazlardan gelen girdilere göre farklı görüntüler veya renkler görüntüleyebilir ve bu nedenle dokunmatik ekranlı perdelere, insanlar üzerinde yürürken enerji toplayan halılara veya sıcaklık değişimlerine tepki olarak yanan gömleklere dönüştürülebilir.
Yeni kumaştaki tüm elektronik bileşenler liflere gömülü olduğu için, ihtiyaç duyulan boyut ve şekilde dokunabilir veya örülebilirler. Bileşenler önce ekstra gerilmeye dayanmalarına yardımcı olmak için bir malzemeyle kaplandı ve bazıları dayanıklılıklarını artırmak için örülmüştü. İletken yapıştırıcılar ve lazer kaynağı kullanılarak birden fazla bileşen birleştirildi.
Bu işlemler, daha büyük ölçeklerde üretilebilen akıllı bir tekstil oluşturur. Araştırmanın baş araştırmacısı Luigi Occhipinti, "Fiber tabanlı elektronik, fotonik, algılama ve enerji işlevlerini entegre ederek yepyeni bir akıllı cihaz ve sistem sınıfı elde edebiliriz" dedi. "Tekstil üretiminin tüm potansiyelini açığa çıkararak, günlük nesnelere ve diğer birçok sektör uygulamasına sorunsuz bir şekilde entegre edilen akıllı ve enerjiden bağımsız Nesnelerin İnterneti cihazlarını yakında görebileceğiz.
" Araştırma, Nature Communications'da yayınlandı. Araştırmacılar daha sonra akıllı kumaşları sürdürülebilir malzemelerden yapmak için çalışacaklar. Kaynak: Cambridge University, www.
newatlas.com'da bildirildiği gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder