1 Mart 2022 Salı

Robotik kavrayıcı hassas ve naziktir



Çoğu tutucu, bir nesneye her iki taraftan da baskı uygulayarak çalışır, ancak bu yaklaşım yumuşak, kırılgan nesnelerle çalışmaz ve onlara zarar verebilir. Ancak yeni bir robotik kavrayıcı, eski bir Japon sanat formunu kullanarak bir çözüm buldu. Kağıt katlama sanatı olan origami ile ilgili olarak, kirigami, düz bir malzeme tabakasında bir dizi paralel yarık yapmayı içerir.
İki boyutlu tabaka daha sonra çekildiğinde, içe doğru itildiğinde, büküldüğünde veya başka bir şekilde manipüle edildiğinde, yarıklar neden olur. önceden belirlenmiş, üç boyutlu bir şekle sokmak için. Kirigami tabakasının aldığı 3B şekil, sadece yarık desenleri ve manipüle edilme şekli ile değil, aynı zamanda düz tabakanın şekli ile de belirlenir. Örneğin, disk şeklindeki bir levha tipik olarak bir küreye dönüşecektir.
Doktora liderliğinde öğrenci Yaoye Hong ve Doç.
North Carolina Eyalet Üniversitesi'nden bir ekip olan Prof. Jie Yin, belirli bir 3D şekil elde etmek için hangi tabaka şeklinin, yarık deseninin ve manipülasyon türünün gerektiğini bulan bir bilgisayar programı geliştirdi. . Bilim adamları bu teknolojiyi, iki tarafı kırılgan bir nesnenin altında birlikte kayan, alt tarafında buluşan ve onu bir çift avuç içi gibi çevreleyen esnek bir robotik kavrayıcı oluşturmak için kullandılar.
Cihaz yalnızca kaldırmak için yeterince yumuşak olmakla kalmıyor bir yumurtanın sarısını bile kırmadan, ama aynı zamanda bir insan saçını tutup kaldıracak kadar hassastır. Yin, "Bu, teknik çalışmalarımızı gösteren kavram kanıtı çalışmasıdır" dedi. "Artık endüstriyel zorlukların üstesinden gelmek için bu tekniği yumuşak robotik teknolojilerine entegre etme sürecindeyiz.
" Son yıllarda kirigami tekniği, programlanabilir balonlar, robotik yılanlar ve kaymaz ayakkabı tabanları gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Kısa süre önce Nature Communications dergisinde araştırmayla ilgili bir makale yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder