15 Mart 2022 Salı

Yeni malzeme son derece gerilebilir ve sağlamdır



North Carolina Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yalnızca son derece gerilebilir değil, aynı derecede sert olan yeni malzemeler yaptılar. Yeni malzemeler, iyonik sıvılar olarak adlandırılan oda sıcaklığında sıvı olan tuzları içeren polimer ağları olan iyonojellerin daha geniş kategorisine giriyor. Çalışmayla ilgili bir makalenin ortak yazarı olan Prof.
Michael Dickey, “Deforme olabilen, ancak kırılması veya yırtılması zor olan malzemeler arzu edilir” diyor. “Doğa bu konuda iyidir; örnek olarak kıkırdağı düşünün. Ancak bu özelliklere sahip sentetik malzemelerin mühendisliği zordu, bu da buradaki işimizi heyecanlı kılıyor.
” Dickey ve işbirlikçileri, neredeyse yüzde 70'i sıvı olan ve deforme olduklarında çok fazla enerji yayan ve kırılmalarını çok zorlaştıran iyonojeller yapmayı başardılar. Dickey'nin ekibi tarafından oluşturulan iyonojeller ayrıca kendi kendini iyileştirme ve şekil hafızası özelliklerine sahiptir, yapılması kolaydır, işlenmesi kolaydır ve 3D basılabilir. Dickey, "Su içeren polimer ağları olan hidrojeller oldukça yaygındır" diyor.
"Örneğin kontakt lensler hidrojellerdir. Ancak iyonojellerin hidrojellere göre bazı avantajları vardır. İyonik sıvılar su gibi buharlaşmaz, bu nedenle iyonojellerin kuruması konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
İyonojeller ayrıca elektriksel ve termal olarak kararlıdır ve elektriği iyi iletir, bu da gelecekteki uygulamalar için bazı ilginç fırsatlar doğurur. Halihazırda bir endüstri ortağıyla çalışıyoruz ve bu yeni tür iyonojel için uygulamalar geliştirmek üzere başkalarıyla birlikte çalışmaya açığız.” "Yerinde faz ayırma yoluyla sağlam ve gerilebilir iyonojeller" başlıklı makale, Nature Materials dergisinde yayınlandı.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder