10 Mayıs 2022 Salı

Akıllı cilt, insan cildinin algılama yeteneğini taklit eder



Araştırmacılar, doğal cildin algılama yeteneklerini taklit edebilecek akıllı bir cilt oluşturmak için çalıştılar, ancak bu zor oldu. Şimdi, British Columbia Üniversitesi'ndeki (UBC) bir bilim adamları ekibi, elektrik yükünü taşımak için iyonları kullanan esnek, biyouyumlu hidrojellerden yapılmış iyonik kaplamalarla başarı elde etti. Plastik ve metalden yapılmış akıllı derilerin aksine, hidrojeller, monte edildikleri protez kol veya robot ele daha doğal bir his veren doğal derinin yumuşaklığına sahiptir, dolayısıyla daha rahattırlar.
"Hidrojel sensörleri nasıl çalışır, basınç veya dokunma gibi uyaranlara tepki olarak voltaj ve akım üretirler - buna piezoiyonik etki diyoruz. Ancak bu voltajların tam olarak nasıl üretildiğini bilmiyorduk," diyor çalışmanın baş yazarı Yuta Dobashi. UBC araştırmacısı Dr.
John Madden'in gözetiminde çalışan Dobashi, farklı boyutlarda pozitif ve negatif iyonlara sahip tuzlar içeren hidrojel sensörler tasarladı. O ve UBC'nin fizik ve kimya bölümlerindeki işbirlikçileri, sensöre basınç uygulandığında iyonların nasıl hareket ettiğini tam olarak izlemek için manyetik alanlar uyguladılar. Araştırmacılar, bu yeni bilginin, hidrojellerin, insanların basıncı algılama şekline benzer şekilde çalıştığını doğruladığını söylüyorlar; bu, aynı zamanda, basınca tepki olarak hareket eden iyonlar aracılığıyla gerçekleşir.Bu, iyonik ciltler için potansiyel yeni uygulamalara ilham verir.
Dr. Madden, akıllı ciltler pazarının 2019'da 4,5 milyar dolar olarak tahmin edildiğini ve büyümeye devam ettiğini sözlerine ekledi.
“Akıllı ciltler giysilere entegre edilebilir veya doğrudan cilt üzerine yerleştirilebilir ve iyonik ciltler bu teknolojilerden biri. bu büyümeyi ilerletebilir.” Araştırma, Science'da yayınlandı ve güçlü manyetik alanlar ile iyonların nükleer spinleri arasındaki etkileşimi, hücre içindeki iyon hareketlerini izlemek için kullanan UBC kimyası Ph.D.
mezunu Yael Petel ve UBC fizik profesörü Carl Michal'ın katkılarını içeriyor. hidrojeller. Fransa'daki CY Cergy Paris Üniversitesi'nden Cédric Plesse, Giao Nguyen ve Frédéric Vidal, hidrojellerde yük ve voltajın nasıl üretildiğine dair yeni bir teori geliştirmeye yardımcı oldular..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder