10 Mayıs 2022 Salı

Kalamardan ilham alan yalıtım malzemesi seri üretilebilir



Irvine, California Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, elleri ısıdan korumak için tasarlanmış yeni bir yalıtım malzemesi icat ettiler, ancak ekonomik olarak seri üretilebildiği için uyarlanabilir kumaşın potansiyel olarak bir dizi kullanım alanı olabilir. Kafadanbacaklı (kalamar) derisinden ilham alan Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Bölümü'ndeki mühendisler, kompozit malzemenin içecek kaplarını, restoran taşıma çantalarını, koli kutularını ve hatta nakliye konteynırlarını izole edebileceğini gösterdi.
Yenilik, UCI doçenti Alon Gorodetsky'nin laboratuvarında geliştirilen kızılötesi yansıtıcı metalize bir polimer filmdir. Nature Sustainability'de yayınlanan bir makalede Gorodetsky ve ekibi, birbirinden tersine çevrilebilir şekilde ayrılabilen ve farklı gerilim seviyelerinde tekrar bir araya gelebilen yeniden yapılandırılabilir metal yapılar aracılığıyla ısıyı düzenleyen geniş alanlı bir kompozit malzeme açıklıyor. Gorodetsky, "Kompozit malzememizdeki metal adalar, malzeme gevşetildiğinde yan yanadır ve malzeme gerildiğinde ayrılarak kızılötesi ışığın veya ısı dağılımının yansımasını ve iletimini kontrol etmeye olanak tanır," dedi. Mekanizma, bir kalamarın derisindeki, görünür ışığın yansımasını ve iletimini değiştiren kromatofor genleşmesine ve büzülmesine benzer.” Kromatofor boyutundaki değişiklikler, mürekkep balıklarının iletişim kurmasına ve vücutlarını yırtıcılardan kaçmak ve avdan saklanmak için kamufle etmesine yardımcı olur. Gorodetsky, ekibinin bu yaklaşımı taklit ederek malzemelerinde "ayarlanabilir termoregülasyonu" etkinleştirdiğini ve bunun da gelişmiş enerji verimliliğine yol açabileceğini ve hassas parmakları sıcak yüzeylerden koruyabileceğini söyledi.
Bu projenin önemli bir atılımı, UCI araştırmacılarının, uygulamayla ilgili miktarlarda kompozit malzemelerinin uygun maliyetli bir üretim yöntemini geliştirmesiydi. Gorodetsky, "Bu malzeme için muazzam bir uygulama yelpazesi var" dedi. "Pandemi sırasında insanların evlerine teslim edilen tüm bozulabilir ürünleri bir düşünün.
Amazon veya başka bir şirketin gönderdiği, sıcaklık kontrollü olması gereken herhangi bir paket, kalamardan ilham alan uyarlanabilir kompozit malzememizden yapılmış bir astar kullanabilir. Artık bir seferde ondan büyük sayfalar yapabildiğimize göre, hayatımızın birçok yönüne fayda sağlayabilecek bir şeye sahibiz.”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder