10 Ağustos 2022 Çarşamba

Eldiven nesneleri algılar ve bir ahtapot gibi yapışır



İnsanlar su altındaki şeyleri kavramada iyi değiller, ancak yeni araştırmalar doğanın bize nasıl yardım eli uzatabileceğini ortaya koyuyor. Virginia Tech'deki bilim adamları, bir ahtapotun benzersiz kas ve sinir sistemlerini taklit eden kauçuk emiciler ve sofistike bir algılama yeteneği ile su altındaki şeyleri kavramak için bir eldiven geliştirdiler. Ahtapot, sudaki her türlü nesneyi işlemek için çok iyi bir donanıma sahiptir.
Bu, sekiz kola yayılmış 2.000'den fazla emici ve ahtapotun hareket etmesine izin veren bir dizi kimyasal ve mekanik sensörden gelen bilgileri işleme yeteneği ile kolaylaştırılmıştır. kayalık arazide gezinmek ve yumuşak deniz kabuklarına ve kaba midyelere tutunmak için. Daha da önemlisi, deniz canlılarının bunu hassas bir dokunuşla ve çok fazla kuvvet uygulamadan yapabilmelerini sağlar. "Octa-eldiven"i geliştirirken, araştırmacılar bu yetenekleri insan eli için yeniden yaratmaya çalıştılar.
Eldiven, ahtapot emicileri taklit eden ve hem düz hem de kavisli yüzeylere yapışmak üzere tasarlanmış, yumuşak, harekete geçirilmiş zarlarla kaplı kauçuk saplara sahiptir. sadece hafif basınç uygulayarak yüzeyler. Bunu, yakındaki nesneleri algılayan bir dizi mikro-LIDAR optik yakınlık sensörü ile yapar. Bir mikrodenetleyici, sensörleri sentetik emicilerle birleştirerek davranışlarını yönetir ve eldivenin kavrama yetenekleri, eldeki göreve bağlı olarak sensör dizisinin ayarlanmasıyla yapılandırılabilir.
Eldiven, kaşık, metal oyuncaklar ve hidrojel top gibi daha küçük nesnelere takılırken, bunları hassas bir dokunuşla kavramak için yalnızca tek bir sensöre ihtiyaç duyar. Eldiven, nesne algılama için tüm yerleşik sensörlerini kullanacak şekilde ayarlandığında, tabaklar, kutular ve kaseler gibi daha büyük nesneleri eli kapatmadan alabilir. Araştırma ekibini yöneten Prof.
Michael Bartlett, "Yumuşak, duyarlı yapışkan malzemeleri gömülü elektroniklerle birleştirerek nesneleri sıkıştırmak zorunda kalmadan kavrayabiliriz" dedi. “Islak veya su altı nesnelerini tutmayı çok daha kolay ve daha doğal hale getiriyor. Elektronikler yapışmayı hızlı bir şekilde etkinleştirebilir ve serbest bırakabilir.
Elinizi bir nesneye doğru hareket ettirmeniz yeterlidir ve eldiven kavramak için gereken işi yapar. Tüm bunlar, kullanıcı tek bir düğmeye basmadan yapılabilir.” Bilim adamları, Octa-eldiven bulmanın her türlü sualtı uygulamasında kullanıldığını hayal ediyor.
Zor durumlarda insanları veya nesneleri çıkarmak için çalışan kurtarma dalgıçları, köprüleri koruyan mühendisler veya batık eserler arayan arkeologlar tarafından giyilebilir. Daha da önemlisi, eldivenin algılama yeteneklerini ve sentetik emicilerini kullanarak nesneleri çok fazla baskı uygulamadan kavramalarını sağlayacaktır. Araştırma, Science Advances dergisinde yayınlandı.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder